אימון יתר

מה זה יותר מדי אימון? מתי המטרה הופכת חשובה מהדרך, ואתה מוצא עצמך אבוד, שוכח למה אתה כאן, עושה את כל זה? ואיך מבדילים בין אובדן וקושי, עייפות וחוסר חשק?

אימונים לאולטרה מרתון ומרחקים ארוכים שונים מסוגי ספורט אחרים: הם ארוכים מאוד, נמשכים חודשים לקראת אירוע בודד, חד פעמי, win or loose. בניגוד לרכיבה או ריצת 10 קמ, המאמץ הנדרש וההשקעה הרבה יותר גדולים, וכולם מתרכזים ביום אחד.

לכן אני לא רואה עצמי כמתאמן לאולטרות. הסיכון באובדן הדרך, שהיא היא המשמעותית בכל זה, פשוט גדול מדי. אני רואה סביבי אנשים רבים שאובדים בתוך המירוץ הזה: מסמנים וי ועוד וי, מקריבים את שאר החיים בשביל תזונה טובה, שינה, ספורט ספורט ספורט. אני לא שם.. אני עושה את כל זה כתוספת אדירה לחיים מלאים שאני אוהב מאוד, אבל עדיין תוספת.

השנה האחרונה היתה ארוכה, ועכשיו הגיע הזמן לנוח. לחזור לרכוב כמה פעמים בשבוע, להתחיל עבודה חדשה, לחיות את האהבה החדשה, ולחיות בכלל. לקח לי קצת זמן להבין את זה אבל כשזה שקע זה שקע במהירות. אני מבטל את האולטרה 120 ק״מ, לא נרשם לקורס מדריכי ריצה. אני נושם עמוק ומסתכל על האופק, ומחבב מה שאני רואה שם.

איך לא לרוץ אולטרה מרתון

השיטה הטובה ביותר: בקילומטר ה22 לעקם את הקרסול, להמשיך לרוץ, ובקילומטר ה28 לעקם אותו שוב, הפעם חזק.

חשבתי הרבה על הפוסט הזה, איך אני אכתוב מתוך הכאב והאכזבה מהמירוץ האחרון – יצאתי ל100 ק"מ, התחלתי לצלוע ממש ב-28, סיימתי 50 אבל היה לי ברור שלא כדאי להמשיך לעוד 50 – והיו לי 22 ק"מ לחשוב על זה.. אז לא, זה לא פוסט בכי ובכיינות – אלא פוסט של נסיון הבנה של כל הדברים שלא הלכו או תוכננו טוב בריצה הזו, כדי ללמוד ולממד לפעם הבאה.. אל תבינו אותי לא נכון.. הרבה דברים הלכו טוב, אפילו טוב מאוד. גם לרוץ 50 ק"מ בשטח הספציפי והאלים של ה50 ק"מ הראשונים הם לא מעשה קל, בטח לא כשאתה צולע :) אבל בשורה התחתונה את ה100 לא עשיתי, מדבקה לא קיבלתי, ויש לי חוב לסגור..

שינה – אני חושב שזו היתה הטעות העיקרית. בזמן של הפציעה (בערך ב3,4 בבוקר) הייתי ער בערך 22 שעות. הזינוק ב2 בלילה לא הסתדר לי טוב, ולמרות שנסיתי לא הצלחתי לישון ביום שלפני. לילה, עייפות ושטח רטוב היו כנראה יותר מדי – לרוב אני משתדל להיות קל על הרגליים, אבל מספר הפעמים שכמעט החלקתי רומזים לי שפשוט הייתי עייף מדי. הייתי יכול לעבור בלי פציעה או עם – ענין של מזל – אבל המירוצים כאלה לא כדאי להשאיר משהו כזה למזל. במבט לאחור היה עדיף לקחת צימר במקום ולישון עד 12, לבוא רענן ב1.

אימונים – האימונים היו טובים מבחינה פיזית, אבל על הגבול התחתון. התאמנתי על 90-100 ק"מ בשבוע וזה היה קצת מדי. שוב, ביום טוב אני יכול להסתפק בזה, וכנראה גם לסיים את המירוץ בכל מקרה, אבל זה לקחת את הגוף לקצה בלי הרבה רזרבות. לדעתי 110-120 ק"מ הוא מספר טוב יותר, בתוספת רכיבה או שתיים בשבוע (במיוחד על סינגל ספיד). אימון היתר שנכנסתי אליו (או כמעט נכנסתי) שלושה שבועות לפני גם היה מיותר, אבל המיותר ביותר לדעתי היה מרתון טבריה, שאותו היה עדיף לרוץ בכיף ולא חזק כמו שרצתי – ההתאוששות היתה איטית מדי בשביל השלב שבו הייתי באימונים.

פסיכולוגיה – כשנפצעים במאמץ סיבולת הפסיכולוגיה ניגשת קדימה. הגוף הרי כואב בכל מקרה, וקשה מאוד להבין את גודל הפציעה. קשה גם לדעת אם שווה להמשיך או לא. ברצים את ישראל היה ברור שממשיכים לא משנה מה, האם בכל תחרות האתגר הראשי הוא לסיים? אולי, לאנשים מסויימים. אני מסתכל על הספורט כתהליך, יש תחרויות ויש מסעות, ויש הרבה מכל אחד, וצריך לדעת מתי להלחם. הסיכון – אם הייתי ממשיך – להיות פצוע כמה חודשים או אפילו יותר גרוע, לא היה שווה מספיק את הפרס, לסיים 100 ק"מ בפעם הראשונה. עדיין, לא קל לוותר באמצע. בסופו של דבר היו לי 22 ק"מ לחשוב. מכיוון שהיה לילה וממילא לא היה לי מה לעשות בשטח ההחלפה, אמרתי לעצמי שאוכל ללכת ולדדות בריצה קלה את הדרך שנותרה לי בזהירות. כל הדרך ניסיתי לשכנע את עצמי שכדאי להפסיק, שזה עדיף. בסופו של דבר אני מאמין שזה נכון – אבל עדיין הקושי להפסיק באמצע גדול, ויש תחושה קשה של החמצה וכשלון. אני מנסה לנצל את החולשה הזו כדי ללמוד לעתיד, ומקווה שעוד חודשיים אוכל לפצות..

תזונה – אין תלונות מיוחדות, עבדה יופי. נראה לי שבקילומטר ה70 אולי כבר הייתי רוצה משהו מלוח. הכנתי תפוחי עץ כדי לאכול משהו חמוץ ולא מתוק, אבל אולי משהו ממש מלוח היה עדיף.

ובשורה אחת, מה הלך טוב? החברים, עז הרים (רוצים לפרגן להם בעצמכם? תנו ביקורת) המארגנים והמפרגנים, האנשים מסביב, התמיכה, התזונה.. בגדול – ואחרי הכל – נהניתי מאוד ולמדתי הרבה.. ומה אפשר לבקש יותר מזה?

אומגה 3 לספורטאים

במסגרת הניסויים שאני עושה בתוספי תזונה, ובעקבות מספר כתבות וpodcasts ששמעתי בנושא, החלטתי לבדוק את האומגה 3. מי שמכיר אותי יודע שאני לא אוכל מזון מהים, לא דגים, לא פירות ים.. אני לא אוהב את הטעם ואת המרקם השומני, לכן ייתכן שבשבילי תוסף אומגה 3 חיוני אפילו יותר מהקהל הרחב. אבל נתחיל בהסבר קל..

יש שני שומנים חיוניים העיקריים: חומצה אלפא לינולנית (α-Linolenic acid, ידועה בשם ALA, ממקור צמחי ומכונה לעתים אומגה 3) וחומצה לינולאית (אומגה 6). שומנים אלו חיוניים בגלל המבנה הכימי שלהם, שנותן להם את היכולת לשמש ליצירת חומר דמוי הורמון הנקרא פרוסטגלנדינים, אשר עוזר להסדיר שורה של תפקידים  בגוף. עם זאת, אלו שומנים  שהגוף חא יכול ליצר בעצמו, ולכן אנו מסתמכים לקבל אותם 'מוכנות' מן הדיאטה.

המבנה המורכב של שומנים גם גורם להם להיות מאוד מגיבים מבחינה כימית; לשם פשטות, הם עוברים שינוי כימי ו"מתפרקים" כאשר הם נחשפים לחום, אור או אוויר. פירוש הדבר שאחסון, בישול או עיבוד מזון עשיר חומצות שומן חיוניות (EFAs) בהכרח מוביל לאובדן הערך התזונתי. הבעיה היא שאנחנו צריכים יותר EFAs ליום מאשר כל תוסף תזונה אחר – בכמות של כפיות אפילו, ולא מיליגרם.. וגם את המשימה של השגת מספיק מהם בצורת טהורה בעולם של היום, כשהמזון בעיקר משומר, יבש,  קפוא, או סתם מהיר ומעובד היא אתגר גדול.

המקורות התזונתיים הטובים ביותר של EFAs הם אגוזים, זרעים, דגים שומניים ודגנים מלאים. עם זאת, מבט אל מעבר למספרים מראה שדי קל לנו להשיג מקורות של אומגה 6, אבל קשה יותר לקבל אומגה 3, אלא אם כן התזונה שלך מכילה כמויות משמעותיות של זרעים ודגנים מלאים, סביר להניח שאתם מקלים קצת מדי חומצות שומן אומגה 3 מהאופטימלית לצריכה שלכם. גם פתרון פשוט יותר באמצעות שמנים מינרליים, כגון סויה, אונס שמני אגוז, על סלטים בבישול, לא יכול להיות התשובה. שמנים מסחרי הם מעודנים, מעובדים ומאוחסנים זמן רב לפני הגעתם למטבח שלנו, כלומר התוכן של חומצות שומן חיוניות תהיה נמוך יחסית. דגים שומניים, כמו מקרל, דגים מלוחים, סרדינים, פורל וסלמון, עשירים בשני סוגים שונים של שומן אומגה 3 – חומצת eicosapentanoic (EPA) וחומצה docosahexaenoic (DHA) – אשר יכולים לעזור להשלים את התפקיד של חומצה אלפא לינולנית בגוף. שימו לב, אף, כי שמן זית הינו ללא אומגה 3 וכמות נמוכה מאוד של אומגה 6. בניגוד לאמונה הרווחת, שמן זית הוא מקור עני מאוד של EFAs!

לאומגה 3 יש מספר יתרונות ברורים אבל עדיין לא הוכח מעבר לכל ספק שהוא עוזר בפעילות ספורטיבית. חש מחקרים שונים ומשונים, רובם עם מעט מדי משתתפים שנעשו ע"י אנשים עם אג'נדה. אם התוסף הזה עובד, היתרונות שלו אמורים להיות:

  • הפחתת דלקת וסיוע להתאוששות השריר לאחר אימון.
  • הפחתת זמן הדלקת אם יש כבר כזו.
  • חיזוק מערכת הלב.
  • הורדת קולסטרול, לחץ דם וטריגלצרידים בדם.
  • שיפור הריכוז והזכרון.

אז מה יקרה עכשיו? אני מתחיל לקחת חצי כפית, פעמיים ביום, וחוזר אחרי הבדיקה עוד חודש-חודשיים. אם אני אזכור..

מקור עיקרי: אומגה 3 ואומגה 6